Total Pageviews

Monday, December 26, 2011

CHEESE TART

...Bissmillahhirohmannirrohim...
...nak citer pasal tart ni..teramatlah suka tart keju..hiih cheese tart la...hii...sebenarnya sy tak pernah pun rasa cner cheese tart tu sebelum sy cuba2 buat,kira cam tanggung risiko la ni..:) ..
..so teruskan niat sbb ramai sgt yg duk kata cheese tart ni mmg sedap..ermm layan la...sy ni bukan boleh dgr org kata sedap..mesti nak cuba...so dgn sedaya upaya sy cuba hasilakn cheese tart dr airtgn sendiri..
,,,syukur alhamdulillah percubaan pertama menjadi dan seterusnya....


lupa plk nk copy resepi..hihi...

Resepi...

untuk kulit...

250gm buttercup..
1 biji telur..
5 sudu besar tpg jagung..
5 sudu besar gula icing..
sedikit esen vanilla..
tepung gandum-bykknya sehingga menjadi doh..perui2kan doh..

cara2..
butter + gula..gaul guna snduk kayu shj sebati masukkan telur esen..+tpg jgung...dah sebati masukkan tpg jagung sdikit sedikit hingga jadi doh...
-ambil dan bulatkan doh sebesar mana mould yg diguna..tenyeh pd mould..jgn tebal sgt krn doh akan mgmbang bila dibakar..
-kemaskan bhgian atas sama paras mould..cucuk dgn grphu di tgh2 permukaan doh yg di dlm mould..bakar 20minit-170*c @ hingga kekuningan sdkit api atas bwh.....sejuk kluarkan dr mould dn ltkkn dlm pper cup untuk dibakar bila dh ltk cis nnti..

-Filling..
bahan 
-filling...(apa2 perisa ikut suka)...
-250gm creamcheese..
-1 biji telur saiz kecil..
-5 sdb gula halus..

Cara2..
-250gm creamcheese+gula icing ..mix perlahan hingga gebu.
-dah gebu putih masukkan sebiji telur dn esen...pukul sekejap hingga sebati....

-dalalm shell@kulit tadi pipekan inti blueberry@ yg suka dan ltkkn creamcheese yg tlh siap tadi sama paras dgn permukaan shell..
-lorekkan mgikut kreativiti..bakar lagi selama 15minit ...170*c @ mgikut kpnsan oven masing2..api atas bwh...
siap..



ni yg versi rajin....




Sememeh pun tkper lah jnji sodap..labuuu...hihi...

FONDANT DAN KEK

BISMILLAHHIROHMANNIROHIM...
...nak citer cikit kt n3 kali ni...citer pasal fondant...masa memula dulu tgok kek2 fondant ni..kt dlm tv.....ingatkan la dia uli tepung pastu tepek kt kek..hihi..jahil tul masa tu..
...skg dh tau oooo gula je asasnya..time mood dtg mula la nk operasi kan fondant ni,dah tu nk wat sndri plk tu..fondantnya..hihi..walhal baru 1st time nk guna ..ala mencuba tu tak salah kan..
hihi..habis semua di googlenya..last2 dapat 1 resepi ni..tgok mcm senang paham..so belilah..barang2 yg sblm ni hny dgr je..hihi ..
maka dgn ini sy mengistihyarkan  fondant saya menjadi..hihi..yuk tgok resepi..


RESEPI FONDANT BUAT SENDIRI..

• 60 ml air
• 1 sudu besar gelatiN-PASTIKAN YG HALAL..
• 125 ml sirap glucose
• 1 1/2 sudu besar gliserin
• 2 sudu besar lemak sayur (shortening)
• 1 kg gula aising (diayak dulu)
• Pewarna yg nak digunakan..oil colouring ye..

Cara-cara
1. Kaedah double boiled akan digunakan utk membuat fondant ni. Bekas tahan panas diperlukan utk proses memasak.
2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang.
3. Double boiled bahan td. Kacau gelatin sehingga larut.
4. Kemudian masukkan glucose, gliserin & shortening ke dlm bahan yg sudah larut td. Kacau hingga larut dan sebati.
5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan sekejap...suam2 dah boleh mula uli..
6. Masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm)
7. Boleh diteruskan menggunakan breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan**sy nak excersice guna tgn jek..*
8. Doh yg sudah siap akan jadi seperti gambar di atas warna putih.
9. Biarkan doh semalam,simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.
10. Seterusnya, proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit pewarna..Uli hingga doh dan pewarna sebati...
11. Sesuai untuk kek2 yg berat dan cupcake.



Antara gambar2 kek yg menggunakan fondant..


                                                1st time buat fondant atas kek...


Bole la kan..hihihi...

SELAMAT MENCUBA....

Wednesday, December 21, 2011

Apam Oh Apam...

Suatu ketika dulu,baru2 sy dlm alam maya ini..sungguh teruja melihat kecomelan APAM POLKA DOT..eee,,sukenyer....cumel2..
nak sangat cuba buat..rasa melonjak2 macam rasa senang sangat..
ala setakat apam kan..bukan kesah sgt pun..

Keterbelagakkan sy tu mengundang parah...:-( ...percubaan pertama..tak berapa menjadi..ke2 sama..ke3 cm ok cikit ke4..
lagi laa teruk...hehe sampai suatu ketika sy cam rasa putus asa..
sangat2...terus tkmo pandang apam..even kwn2 post cepat2 sy scroll..haha..

Ntah cmner...tetiba hati ni sejuk balik..dan nak usaha lagi..tanya kawan2 yg pakar baik yg bisnes maupun tak bisnes..

Akhirnya..setelah membuat beberapa persoalan dikaunter pertanyaan..-tu kwn2 sy le..dan membaca komen tntg karenah2 apam ni..sy kuatkan semangat..meneruskan lagi usah yg pernah gagal suatu ketika dulu....and now....

                                       
Saya berjaya..syukur alhamdulillah..Allah beri kekecewaan sbb nak sy rasa betapa pengalaman itu...Syukur Ya Rab...
Resepi cm biasa la yg sedia ada..cuma mybe cara penyediaannyer je berbeza2..mana masuk dulu..@ mana pukul dulu..yuk tgok resepi yg saya sendiri dah ubah..(*_^)...

Bahan-bahan..
3 biji telur sejuk-dr peti ais
200 gm gula kastor-sejukkan dulu
1 sdt esen vanilla
1 sdb ovelete-ni mmg dlm peti sy dukkan dia dlm peti sejuk..

-semua bahan kat atas tu pukul hingga putih >< dlm 7-10 minit.
 bila diangkat mixer..adunan lambat turun dan pekat..tu dah ok la tu..
-dah siap simpan mixer..tkmo guna lagi dah..ni tuk mengelakkn buih2 @ gelembung2 kecil pada apam jika tpg jugha dimixer..

campurkan..
280gm tepung gandum+ baking powder 2sdt diayak..dahulu..
150ml susu segar
-caranya selang selikan masukan tpg ngn susu dgn kaup balik
  hingga sebati...
-boleh bahagikan beberapa wrn&perisa..ikutlah nk wat apa buah ke binatang ke..
-adunan yg dah diwarnakan dimasukkan dlm piping bag..

Sediakan acuan lompang..ala yg wrn merah cumel2 tu..
ltk papercup dlmnya saiz almond london tu..picit adunan hingga
3/4 papercup..ltk filling dan picit penuhkan adunan smpi penuh.
Ni tuk mndptkan apam yg montok2..

apatu filling?..oh tu inti..leh dapatkan di kedai menjual bahan dan peralatan kek..ala biasa org sebut bakeri..
macam2 perisa ada..strwberry,bberry,oren,kiwi..sekati nak filling apa..jnji ada kat kedai tu..haha..

Dah siap boleh lah dot2kan..@ wat apa2 corak yg anda mahukan..contoh cm ni ler...


Dah siap..kukus la apam tu dlm piuk kukusan yg dh dipanaskan
dgn air mendidiih manja2 gitu.jgn terlalu besar api..nnti apam 
boleh pecah..masa mengukus dlm 7-8 minit..
Nile contoh yg dah siap kukus..
                                                     APAM MANGGIS
                                                      LADYBUG
                                                         ANGRYBIRDS
                                        STRAWBERRY...



*pastikan masa mengukus piuk anda dh dibungkus kain yg serap air..sbb nk halang wap dr jatuh atas apam..leh bantat apam...
Antara apam yg saya pernah buat..juga tempahan..


nak tgok lagi..?..jom..

                                           ni apam harimau malaya..hihi...

Dah abis dah...hihi..selamat mengapam ye...
Daaaaaaa.....






OPERA CAKE

Bertemu kembali dgn projek seterusnya..hr ni sy sempat menyiapkan sebiji kek yg memang menjadi ant kek2 yg perlu dibuat..dlm list down sy...
Bila baca step2nyer..aduhahi punyalah panjang...tapi bila baca betul2...
emmm senang je..hihi cewah..cam terror sgt..

Tak la lama sgt buat kek ni..sy start buat kul 12pm..dalam kul 2 gitu dah siap dah..campur tolak sambil masak2 kul 3pm selesai segalanya..
Alhamdulillah...settle ngidam harini..hihi...






deco ntah apa2...layan je lah ye...yg pnting kek ni mmglah tersedappp.........

Tibalah saatnya time sy nak merasa..apakah rasa sebenar yg terkandung dalam kek opera ini..dup dap..dug dag...nak rasa tak nak ek..?..sedap ke tak ek..?..

Time nak mengemaskan kek..time ni ank2 main peranan mereka.."bu,,nak rasa..."...
saya.."..ha ambiklah...makan rasa sedap tak.."....
anak.."..bu...sedap sangat la bu..."...saya.."yeke...?..takpelah makan dulu..ibu nak settlekan dulu nak ambik2 gambar dulu.."..

Hihi dalam hati.."betul ke sedap...takleh jadik ni"..hihi..tetiba je dtg kat ank nk rasa yg balance2 potong tuk kemaskan  tadi..hah dah licin..??...
Ish2..dahsyat tul la ank2 ibu...btul2 sedap ni..

Potong lagi kemaskan cikit2..time ni ler..ambik sikit...pelan2 masuk mulut..
jeng3x..(o_o) ..terbeliak bijik mato den..SubhanAllah...sedapnya.....


                           lihatlah..lihatlah..lihatlah...emmmmpppphhhh...



Tak jangka yg kek ni sesedap begini..aduh..takleh citer panjang2..
ada kang sik telan air liur je..sambil baca ni..he heh..
Yuk tgok resepi yg panjang berjela ni..hihi...

OPERA KEK.

Bahan A-kek
200 gm serbuk almond
100 gm gula caster
6 biji telur

Bahan B
50 gm butter - di cairkan

Bahan C
60 gm tepung gandum - diayak

Bahan D
115 gm putih telur - anggaran dalam 3 biji
50 gm gula castor

Panaskan oven pada suhu 200 C. Bila nak masukkan kek turunkan suhu pada 175C..Guna 2 loyang..20x20..
Sapu loyang dengan sedikit butter, alas dasar loyang dgn baking paper.

Bahan A
Dalam mangkuk stand mixer, satukan serbuk badam, caster sugar (100 gm), dan 3 biji telur.
Pukul dengan kelajuan maxima selama 10 minit.
Kacau sekali sekala dengan spatula supaya bahagian dasar dan tepi bergaul sempurna.
Tambahkan telur yang lagi 3 biji tadi sebutir demi sebutir dan terus memukul selama 10 minit lagi.

Ambil 4 sudu besar adunan almond ( Bahan A) tadi dan campurkan dalam butter yang telah di cairkan..ketepikan.

Masukkn tepung yg diayak ke dm baki adunan almond (bahan A)
Kacau adunan dengan kaedah kaup balik sehingga adunan bergaul sempurna dan ketepikan..

Bahan D
Dalam bekas lain, putar putih telur hingga berbuih.
Tambahkan gula castor (50 gm) dan terus putar dengan kelajuan maxima sehingga adunan kaku.
Ambil 1/3 dari adunan putih telur, dan campurkan ke dalam adunan almond (bahan A)
Kacau rata menggunakan spatula dengan kaedah kaup balik sehingga adunan rata.

Masukkan baki adunan putih telur, dan kacau lagi dengan kaedah yang sama sehingga adunan sekata.
Tambahkan adunan butter yang di campur dengan 4 sudu besar almond ke dalam adunan.
Kacau rata juga dengan kaedah kaup balik sehingga adunan rata secara perlahan..kalau tak kek boleh bantat..dan mendap..

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian..
Tuang adunan dalam 2 loyang tadi dan bakar kek pd suhu 175 C, selama 20 minit atau sehingga kek masak-klihatan perang..

Mocha Buttercream
(utk lapis pd kek)
100 gm putih telur - anggaran 3 biji
200 gm gula caster
300 gm unsalted butter - potong kiub-sy guna SCS..
1/2 sudu besar mocha paste-sy tak guna
1 sudu teh coffee oil - kalau tak de boleh guna coffee esen atau coffee paste
*sy guna emulco kopi je 1 1/2 sdb. 

Cara-cara..
Satukan putih telur+gula dlm satu bekas besar.
Dengan kaedah double boiler letakkan mangkuk berisi telur di atas periuk air panas. Pastikan air panas dalam mangkuk tidak kena dasar mangkuk telur.
Panaskan telur dan gula hingga gula larut anggaran suhu (65C) agak2 aje bila gula dah larut. Jangan sampai telur tu termasak..hihi
Alihkan dan terus pukul adunan berkelajuan maxima hingga adunan jadi berkilat dan kental.Kiranya cam wat meringue la.
Masukkan buter yg dipotong kiub satu persatu & pukul lagi hingga sebati..Campurkan kpoi emulco tadi..putar lagi sebati..

Chocolate Ganache.
(tuk lapis dan curah atas kek..)

Chocolate Ganache
200 gm coklat gelap kompaun - di didadu kecil
200 gm coklat susu kompaun - di dadu
75 gm butter tanpa garam
250 gm fresh cream
(yg ni wat apa2 cara n resepi pun boleh)

Coklat di potong kecil atau di hiris.
Panaskan fresh cream sbntr.
Masukkan coklat dan kacau hinggga cair.Ttp api.
Masukkan butter dan kacau hingga adunan kilat dan pekat.
Ketepikan

Sekarang kita sediakan coffee syrup.
Coffie syrup yang di cadangkan dalam resepi adalah espresso. Kalau tak de boleh gunakan coffee segera...3in1 tu..

Coffee Syrup
100 ml espresso panas - nescafe segera pun ok.
*Sya guna coffee 3in1 je..

Cara melapis kek..
Potong kek kepada 2 bahagian setiap satu kek. 
Ini bermakna kita akn dapat 4 keping..Ambil sekeping kek.
Bhg yg di potong ltk belah atas.
Sapukan permukaan kek dgncoffee syrup tadi.
Sapu sikit-sikit sekadar nakkan aroma je..jgn bebanyak nnti lembik la..kek tu...
Proses ini untuk melembabkan kek & mbngkitkan aroma..

Kemudian letakkan Mocha buttercream di atas kek yg dsapukan coffee tadi dan ratakan...
Lapikkan lagi sekeping kek sapu sryp kopi..
Selepas tu kita tuangkan 1/2 daripada Chocolate Ganache ratakan..
Kemudian letakkan selapis lagi kek sapukan coffee syrup
Tuangkan Mocha Buttercream atasnya dan ratakan.
Kemudia letak lapisan kek yang terakhir.
Sapukan juga coffee syrup.

Siap simpan kek dlm peti sbntr..tuang ganache..
Kemudian simpan kek dalam peti ais dalam 2 atau 3 jam atau sehingga choc ganache keras.
Bila kek dah keras potong dan deko ikut kreatifiti...
Selamat Mencuba....


Haha..panjang kan resepinya..hihi..ni pun dah edit2 kasi short cikit..
Apa2pun actually senang ..cuma cara dia pnjang..
Layan gambar lagi....






Heh heh....amacam.....tergude....????...hihi jangan lupa tau buat..!!...
Pasti tak nyesal punye...
Selamatlah ye..papaiii.....


Tuesday, December 20, 2011

KEK KARAMEL


Alkisahnya kek karamel ni diketahui masa memula dulu sy sign in fb >< dlm awal thn..2011..
Selama tu tgok je la kwn2 dok tyg posing kek karamel masing2..

Masa tu takder langsung perasaan nk mencuba..apatah lagi mengopy resepinya..
Tapi bak kata org bila hari2 duk tgok....je,mn boleh tahan beb..!!..
Pulak tu ada pudingnya..tp sy ni bukan peminat puding,digandingkan pulak dgn kek..jadik ke kalau buat ni..??..
Sedikit2 hati mcm dah terpaut...mulalah pengembaraan men"study"
resepi KK ni ..adalah sebulan gitu..pantang ada yg tayang,cepat2 sy c&p ..hihi..:)) 
Rupanya resepi semua sama shj..asal dr penciptanya Kak Munira Baharom..so pd suatu petang..dgn confident dan selambanya...sy
meneruskan projek KK ini...




                     menawan tak..hihi...


WADUHHHH........


resepi....


      BAHAN A

     4 sudu besar gula (untuk buat gula hangus tabur dalam loyang 8x8 dan masak atas api

     perlahan....biar gula hancur dan bertukar warna jadi perang


     BAHAN B


     1/2 tin susu cair FN -(karamel tebal kuning 5,penuh 2bji, ssu 1tin..)


     50gm gula castor

     1/2 sudu teh esen vanila

     3 biji kuning telur 

      BAHAN C

      140 gm tepung gandum

      50gm gula castor

      3biji kuning telur

      135ml air biasa

      1 sudu teh baking powder

      45 ml minyak masak

       BAHAN D,,


      6 biji putih telur

      50gm gula castor

     1 sudu teh krim of tartar

      CARA-CARA 

     1. siapkan bahan A dan biar sejuk dalam loyang.

     2. kacau semua bahan B perlahan2..jgn sampai berbuih..nanti x jadi karamelnya.

     3. masukkan B tadi dalam loyang gula hangus.

     4. pukul bahan C-telur+myk+air+gula-kembang msuk tpg..

     5. pukul bahan D sampai jd kembang dan bila kita angkat mixer adunan tidak jatuh.

     6. campurkan adunan C + D dan gaul dengan senduk hingga sebati.

     7. bahagikan beberapa bahagian dan warna ikut suka.


....
     8. masukkan dalam loyang tadi berselang seli warnanya-stiap kaler 2sudu.



     9. bakar dengan cara double boiling selama 40 minit suhu 170

         menggunakan api bawah..10mnt trakhir api atas.

...
    10. bila masak kuarkan dr oven...restkan 10 min...sejuk terbalikkan..then simpan


         p.sejuk jika suka sejuk..pns pun sodap..sbb gebuzz...






                        
                                         yg ni kaler romantik....






                          SEKIAN..SELAMAT MENCUBA

RAINBOW CAKE

Kek Pelangi ni saya terjumpa masa kat KR dulu....
byk juga resepi yang berlainan,tetapi tak banyak beza..
terasa ingin mencuba disebabkan warnanya yg mencengkam jiwa..hehe...cantik sangat..colourfullyy gitu...



Tapi bila baca resepi,aduh nak kene bakar byk kali..
kalau 6 warna 6 kali la bakar..camner ni...oven ku kecik..
ermm..oleh kerana teringin sangat nak cuba...
kugagahkan hati,membakar 6 kali..yg sepatutnya 7 warna ..
sbb pelangi kan ada 7 warna...
"pelangi2 alangkah indahmu.."....ni lagu budak2..hihi..

amacamm??..ada smooth..???
first time mendeko..ni..jgn tak caye..hihi....




yuk tgok resepinya..

250 gm butter

1 ½ cwn gula kastor

5 biji telur gred A

3 cwn gm tepung
4 sudu kecil baking powder

1 ½ cwn ssu segar@ssu cair

2 sudu kecil esen vanila

sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu

Cara-cara

Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c
.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.

Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.

Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila
.
 Gaul rata

.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah,oren, hijau, kuning biru dan ungu.

Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..

-Fresh Cream secukupnya

-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati..boleh campur perasa yg

 digemari…





                                potong sudahhhh...................................................................
                 

                                SELAMAT MEMBELANG YE..............................................