Total Pageviews

Wednesday, December 21, 2011

Apam Oh Apam...

Suatu ketika dulu,baru2 sy dlm alam maya ini..sungguh teruja melihat kecomelan APAM POLKA DOT..eee,,sukenyer....cumel2..
nak sangat cuba buat..rasa melonjak2 macam rasa senang sangat..
ala setakat apam kan..bukan kesah sgt pun..

Keterbelagakkan sy tu mengundang parah...:-( ...percubaan pertama..tak berapa menjadi..ke2 sama..ke3 cm ok cikit ke4..
lagi laa teruk...hehe sampai suatu ketika sy cam rasa putus asa..
sangat2...terus tkmo pandang apam..even kwn2 post cepat2 sy scroll..haha..

Ntah cmner...tetiba hati ni sejuk balik..dan nak usaha lagi..tanya kawan2 yg pakar baik yg bisnes maupun tak bisnes..

Akhirnya..setelah membuat beberapa persoalan dikaunter pertanyaan..-tu kwn2 sy le..dan membaca komen tntg karenah2 apam ni..sy kuatkan semangat..meneruskan lagi usah yg pernah gagal suatu ketika dulu....and now....

                                       
Saya berjaya..syukur alhamdulillah..Allah beri kekecewaan sbb nak sy rasa betapa pengalaman itu...Syukur Ya Rab...
Resepi cm biasa la yg sedia ada..cuma mybe cara penyediaannyer je berbeza2..mana masuk dulu..@ mana pukul dulu..yuk tgok resepi yg saya sendiri dah ubah..(*_^)...

Bahan-bahan..
3 biji telur sejuk-dr peti ais
200 gm gula kastor-sejukkan dulu
1 sdt esen vanilla
1 sdb ovelete-ni mmg dlm peti sy dukkan dia dlm peti sejuk..

-semua bahan kat atas tu pukul hingga putih >< dlm 7-10 minit.
 bila diangkat mixer..adunan lambat turun dan pekat..tu dah ok la tu..
-dah siap simpan mixer..tkmo guna lagi dah..ni tuk mengelakkn buih2 @ gelembung2 kecil pada apam jika tpg jugha dimixer..

campurkan..
280gm tepung gandum+ baking powder 2sdt diayak..dahulu..
150ml susu segar
-caranya selang selikan masukan tpg ngn susu dgn kaup balik
  hingga sebati...
-boleh bahagikan beberapa wrn&perisa..ikutlah nk wat apa buah ke binatang ke..
-adunan yg dah diwarnakan dimasukkan dlm piping bag..

Sediakan acuan lompang..ala yg wrn merah cumel2 tu..
ltk papercup dlmnya saiz almond london tu..picit adunan hingga
3/4 papercup..ltk filling dan picit penuhkan adunan smpi penuh.
Ni tuk mndptkan apam yg montok2..

apatu filling?..oh tu inti..leh dapatkan di kedai menjual bahan dan peralatan kek..ala biasa org sebut bakeri..
macam2 perisa ada..strwberry,bberry,oren,kiwi..sekati nak filling apa..jnji ada kat kedai tu..haha..

Dah siap boleh lah dot2kan..@ wat apa2 corak yg anda mahukan..contoh cm ni ler...


Dah siap..kukus la apam tu dlm piuk kukusan yg dh dipanaskan
dgn air mendidiih manja2 gitu.jgn terlalu besar api..nnti apam 
boleh pecah..masa mengukus dlm 7-8 minit..
Nile contoh yg dah siap kukus..
                                                     APAM MANGGIS
                                                      LADYBUG
                                                         ANGRYBIRDS
                                        STRAWBERRY...



*pastikan masa mengukus piuk anda dh dibungkus kain yg serap air..sbb nk halang wap dr jatuh atas apam..leh bantat apam...
Antara apam yg saya pernah buat..juga tempahan..


nak tgok lagi..?..jom..

                                           ni apam harimau malaya..hihi...

Dah abis dah...hihi..selamat mengapam ye...
Daaaaaaa.....






No comments:

Post a Comment