Alkisahnya kek karamel ni diketahui masa memula dulu sy sign in fb >< dlm awal thn..2011..
Selama tu tgok je la kwn2 dok tyg posing kek karamel masing2..
Masa tu takder langsung perasaan nk mencuba..apatah lagi mengopy resepinya..
Tapi bak kata org bila hari2 duk tgok....je,mn boleh tahan beb..!!..
Pulak tu ada pudingnya..tp sy ni bukan peminat puding,digandingkan pulak dgn kek..jadik ke kalau buat ni..??..
Sedikit2 hati mcm dah terpaut...mulalah pengembaraan men"study"
resepi KK ni ..adalah sebulan gitu..pantang ada yg tayang,cepat2 sy c&p ..hihi..:))
Rupanya resepi semua sama shj..asal dr penciptanya Kak Munira Baharom..so pd suatu petang..dgn confident dan selambanya...sy
resepi....
BAHAN A
4 sudu besar gula (untuk buat gula hangus tabur dalam loyang 8x8 dan masak atas api
perlahan....biar gula hancur dan bertukar warna jadi perang
1/2 tin susu cair FN -(karamel tebal kuning 5,penuh 2bji, ssu 1tin..)
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
BAHAN C
140 gm tepung gandum
50gm gula castor
3biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
BAHAN D,,
6 biji putih telur
50gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar
CARA-CARA
1. siapkan bahan A dan biar sejuk dalam loyang.
2. kacau semua bahan B perlahan2..jgn sampai berbuih..nanti x jadi karamelnya.
3. masukkan B tadi dalam loyang gula hangus.
4. pukul bahan C-telur+myk+air+gula-kembang msuk tpg..
5. pukul bahan D sampai jd kembang dan bila kita angkat mixer adunan tidak jatuh.
6. campurkan adunan C + D dan gaul dengan senduk hingga sebati.
7. bahagikan beberapa bahagian dan warna ikut suka.
....
8. masukkan dalam loyang tadi berselang seli warnanya-stiap kaler 2sudu.
9. bakar dengan cara double boiling selama 40 minit suhu 170
menggunakan api bawah..10mnt trakhir api atas.
...
10. bila masak kuarkan dr oven...restkan 10 min...sejuk terbalikkan..then simpan
p.sejuk jika suka sejuk..pns pun sodap..sbb gebuzz...
yg ni kaler romantik....
BAHAN A
4 sudu besar gula (untuk buat gula hangus tabur dalam loyang 8x8 dan masak atas api
perlahan....biar gula hancur dan bertukar warna jadi perang
BAHAN B
1/2 tin susu cair FN -(karamel tebal kuning 5,penuh 2bji, ssu 1tin..)
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
BAHAN C
140 gm tepung gandum
50gm gula castor
3biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
BAHAN D,,
50gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar
CARA-CARA
1. siapkan bahan A dan biar sejuk dalam loyang.
2. kacau semua bahan B perlahan2..jgn sampai berbuih..nanti x jadi karamelnya.
3. masukkan B tadi dalam loyang gula hangus.
4. pukul bahan C-telur+myk+air+gula-kemba
5. pukul bahan D sampai jd kembang dan bila kita angkat mixer adunan tidak jatuh.
6. campurkan adunan C + D dan gaul dengan senduk hingga sebati.
7. bahagikan beberapa bahagian dan warna ikut suka.
....
8. masukkan dalam loyang tadi berselang seli warnanya-stiap kaler 2sudu.
menggunakan api bawah..10mnt trakhir api atas.
10. bila masak kuarkan dr oven...restkan 10 min...sejuk terbalikkan..then simpan
p.sejuk jika suka sejuk..pns pun sodap..sbb gebuzz...
yg ni kaler romantik....
SEKIAN..SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment