Total Pageviews

Tuesday, December 20, 2011

KEK KARAMEL


Alkisahnya kek karamel ni diketahui masa memula dulu sy sign in fb >< dlm awal thn..2011..
Selama tu tgok je la kwn2 dok tyg posing kek karamel masing2..

Masa tu takder langsung perasaan nk mencuba..apatah lagi mengopy resepinya..
Tapi bak kata org bila hari2 duk tgok....je,mn boleh tahan beb..!!..
Pulak tu ada pudingnya..tp sy ni bukan peminat puding,digandingkan pulak dgn kek..jadik ke kalau buat ni..??..
Sedikit2 hati mcm dah terpaut...mulalah pengembaraan men"study"
resepi KK ni ..adalah sebulan gitu..pantang ada yg tayang,cepat2 sy c&p ..hihi..:)) 
Rupanya resepi semua sama shj..asal dr penciptanya Kak Munira Baharom..so pd suatu petang..dgn confident dan selambanya...sy
meneruskan projek KK ini...




                     menawan tak..hihi...


WADUHHHH........


resepi....


      BAHAN A

     4 sudu besar gula (untuk buat gula hangus tabur dalam loyang 8x8 dan masak atas api

     perlahan....biar gula hancur dan bertukar warna jadi perang


     BAHAN B


     1/2 tin susu cair FN -(karamel tebal kuning 5,penuh 2bji, ssu 1tin..)


     50gm gula castor

     1/2 sudu teh esen vanila

     3 biji kuning telur 

      BAHAN C

      140 gm tepung gandum

      50gm gula castor

      3biji kuning telur

      135ml air biasa

      1 sudu teh baking powder

      45 ml minyak masak

       BAHAN D,,


      6 biji putih telur

      50gm gula castor

     1 sudu teh krim of tartar

      CARA-CARA 

     1. siapkan bahan A dan biar sejuk dalam loyang.

     2. kacau semua bahan B perlahan2..jgn sampai berbuih..nanti x jadi karamelnya.

     3. masukkan B tadi dalam loyang gula hangus.

     4. pukul bahan C-telur+myk+air+gula-kembang msuk tpg..

     5. pukul bahan D sampai jd kembang dan bila kita angkat mixer adunan tidak jatuh.

     6. campurkan adunan C + D dan gaul dengan senduk hingga sebati.

     7. bahagikan beberapa bahagian dan warna ikut suka.


....
     8. masukkan dalam loyang tadi berselang seli warnanya-stiap kaler 2sudu.



     9. bakar dengan cara double boiling selama 40 minit suhu 170

         menggunakan api bawah..10mnt trakhir api atas.

...
    10. bila masak kuarkan dr oven...restkan 10 min...sejuk terbalikkan..then simpan


         p.sejuk jika suka sejuk..pns pun sodap..sbb gebuzz...






                        
                                         yg ni kaler romantik....






                          SEKIAN..SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment