Total Pageviews

Monday, December 19, 2011

MANGKUK COKLATKU...diisi TIRAMISU...



Bismillahhirahmamnnirrahim...pembuka kata..nak kongsi ngan kawan2 kali ni saya cuba wat mangkuk coklat..yg saya intai masa Kak Azlita kita entry pasal tiramisunya..wah sekali pandang kujatuh cintaaaa...haha..apalagii...
memang terus masuk dalam listdown resepi2 saya lah yg panjangnya mcm resit beli barang dapur tuk 5 bulan..huwa3x...nak buat tpi..taulah..kalau bab2 membaking ni kene tunggu mood betul2 ok..tak kira tgh  malam pun sanggup buat kan...hihi..tapi ni tak baking just kene ketelitian yg lebiih..
Malam2 pas balik dr menyoping baju2 ank sek..dgn hujan renyai2,cari belon yg telah berkurun lama ditinggalkan..dlm khidupan..hihi..akhirnya dpt juga belon yg diimpikan..bukan apa belon tu tuk dibuat bekas mangkuk ..tpi sy terlupa la pulak nk snap gambarnya..almaklumlah sy seorang diri bertarung mnyiapkan mangkuk ajaib ini..hii..sbb ajaib?..sbb bila makan ngn mangkuknya sekali ilang..haha...tu pasal la mangkuk ajaib..
adoii penatlah taip..yuk tgok resepi yg mudah ini...
250gm creamcheese
250 whipping cream/fresh cream..@ nk cmpur pun boleh tu kurgkan muak...
100gm gula halus..
biskut jejari../tpi i belasah je biskut marie yg dicelup nes o..tak perlu letak gula..guna biskut disgetive pun sedap celup ngn nes 3in1 je...

-putar je semua hingga gebu dan kental...
-sy guna fresh cream so tk perlu letak gula..dh manis...

-susun biskut yg dicelup sbntr ngn nes o kedlm bekas @ mangkuk coklat ..ltk krim..tabur milo dan ulang hingga habis...guna bekas kecik la kalau cikit..kalau nk buat byk   gndakan adunan..
-tabur serbuk koko di atas..simpan semalaman ..sedap..sangat...hias dgn buah2ahn segar..

cara2 nak wat mangkuk coklat..

-tiup belon..ala belon rm2..je yg murah2 tu sebab nk diletupan nnti..
-tiup agak2 jgn besar sgt..comel2 je..ea..cam saiz mug tu..
-double boiler coklat compound..
-belon yg dh ditiup tadi sapukan sdikit myk masak pada permukaan yg kita nk buat..agak2 separuh belon..
-ambil coklat putih@coklat pun boleh untk wal line kt paras tgh2..
-pastu golekkan belon tdi dlm mangkuk coklat yg dh dicairkan..
-tunggu coklt sejuk cikit..sbb belon leh meletup bila coklat tgh panas..
-celup sampai paras yg dh ditanda tadi..sejukkan dlm p.ais dlm 10 minit..
-cucuk belon..keluarkan dr mgkuk coklat yg dah keras tadi dgn hati2..
-siap..boleh lah diisi dgn tiramitsu...cara lapisan sama seperti cara2 di atas,,,
                     sedap..sejuk..lemak...adoii..jogginggggg....
                                                   feweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeiitttttt....

hah hah,,,colet sorang cikit je,,org tua2 cakap..jamah je..hehehe

SELAMAT MENCUBA..YE DAN MARILAH SAMA2 BERLUMBA2 MENAMBAHKAN KALORI YG SEDIA ADA..*oh nooooooooooo....*...k...WASSALAM...

No comments:

Post a Comment