Total Pageviews

Monday, December 26, 2011

CHEESE TART

...Bissmillahhirohmannirrohim...
...nak citer pasal tart ni..teramatlah suka tart keju..hiih cheese tart la...hii...sebenarnya sy tak pernah pun rasa cner cheese tart tu sebelum sy cuba2 buat,kira cam tanggung risiko la ni..:) ..
..so teruskan niat sbb ramai sgt yg duk kata cheese tart ni mmg sedap..ermm layan la...sy ni bukan boleh dgr org kata sedap..mesti nak cuba...so dgn sedaya upaya sy cuba hasilakn cheese tart dr airtgn sendiri..
,,,syukur alhamdulillah percubaan pertama menjadi dan seterusnya....


lupa plk nk copy resepi..hihi...

Resepi...

untuk kulit...

250gm buttercup..
1 biji telur..
5 sudu besar tpg jagung..
5 sudu besar gula icing..
sedikit esen vanilla..
tepung gandum-bykknya sehingga menjadi doh..perui2kan doh..

cara2..
butter + gula..gaul guna snduk kayu shj sebati masukkan telur esen..+tpg jgung...dah sebati masukkan tpg jagung sdikit sedikit hingga jadi doh...
-ambil dan bulatkan doh sebesar mana mould yg diguna..tenyeh pd mould..jgn tebal sgt krn doh akan mgmbang bila dibakar..
-kemaskan bhgian atas sama paras mould..cucuk dgn grphu di tgh2 permukaan doh yg di dlm mould..bakar 20minit-170*c @ hingga kekuningan sdkit api atas bwh.....sejuk kluarkan dr mould dn ltkkn dlm pper cup untuk dibakar bila dh ltk cis nnti..

-Filling..
bahan 
-filling...(apa2 perisa ikut suka)...
-250gm creamcheese..
-1 biji telur saiz kecil..
-5 sdb gula halus..

Cara2..
-250gm creamcheese+gula icing ..mix perlahan hingga gebu.
-dah gebu putih masukkan sebiji telur dn esen...pukul sekejap hingga sebati....

-dalalm shell@kulit tadi pipekan inti blueberry@ yg suka dan ltkkn creamcheese yg tlh siap tadi sama paras dgn permukaan shell..
-lorekkan mgikut kreativiti..bakar lagi selama 15minit ...170*c @ mgikut kpnsan oven masing2..api atas bwh...
siap..



ni yg versi rajin....




Sememeh pun tkper lah jnji sodap..labuuu...hihi...

No comments:

Post a Comment