Total Pageviews

Wednesday, December 21, 2011

OPERA CAKE

Bertemu kembali dgn projek seterusnya..hr ni sy sempat menyiapkan sebiji kek yg memang menjadi ant kek2 yg perlu dibuat..dlm list down sy...
Bila baca step2nyer..aduhahi punyalah panjang...tapi bila baca betul2...
emmm senang je..hihi cewah..cam terror sgt..

Tak la lama sgt buat kek ni..sy start buat kul 12pm..dalam kul 2 gitu dah siap dah..campur tolak sambil masak2 kul 3pm selesai segalanya..
Alhamdulillah...settle ngidam harini..hihi...






deco ntah apa2...layan je lah ye...yg pnting kek ni mmglah tersedappp.........

Tibalah saatnya time sy nak merasa..apakah rasa sebenar yg terkandung dalam kek opera ini..dup dap..dug dag...nak rasa tak nak ek..?..sedap ke tak ek..?..

Time nak mengemaskan kek..time ni ank2 main peranan mereka.."bu,,nak rasa..."...
saya.."..ha ambiklah...makan rasa sedap tak.."....
anak.."..bu...sedap sangat la bu..."...saya.."yeke...?..takpelah makan dulu..ibu nak settlekan dulu nak ambik2 gambar dulu.."..

Hihi dalam hati.."betul ke sedap...takleh jadik ni"..hihi..tetiba je dtg kat ank nk rasa yg balance2 potong tuk kemaskan  tadi..hah dah licin..??...
Ish2..dahsyat tul la ank2 ibu...btul2 sedap ni..

Potong lagi kemaskan cikit2..time ni ler..ambik sikit...pelan2 masuk mulut..
jeng3x..(o_o) ..terbeliak bijik mato den..SubhanAllah...sedapnya.....


                           lihatlah..lihatlah..lihatlah...emmmmpppphhhh...



Tak jangka yg kek ni sesedap begini..aduh..takleh citer panjang2..
ada kang sik telan air liur je..sambil baca ni..he heh..
Yuk tgok resepi yg panjang berjela ni..hihi...

OPERA KEK.

Bahan A-kek
200 gm serbuk almond
100 gm gula caster
6 biji telur

Bahan B
50 gm butter - di cairkan

Bahan C
60 gm tepung gandum - diayak

Bahan D
115 gm putih telur - anggaran dalam 3 biji
50 gm gula castor

Panaskan oven pada suhu 200 C. Bila nak masukkan kek turunkan suhu pada 175C..Guna 2 loyang..20x20..
Sapu loyang dengan sedikit butter, alas dasar loyang dgn baking paper.

Bahan A
Dalam mangkuk stand mixer, satukan serbuk badam, caster sugar (100 gm), dan 3 biji telur.
Pukul dengan kelajuan maxima selama 10 minit.
Kacau sekali sekala dengan spatula supaya bahagian dasar dan tepi bergaul sempurna.
Tambahkan telur yang lagi 3 biji tadi sebutir demi sebutir dan terus memukul selama 10 minit lagi.

Ambil 4 sudu besar adunan almond ( Bahan A) tadi dan campurkan dalam butter yang telah di cairkan..ketepikan.

Masukkn tepung yg diayak ke dm baki adunan almond (bahan A)
Kacau adunan dengan kaedah kaup balik sehingga adunan bergaul sempurna dan ketepikan..

Bahan D
Dalam bekas lain, putar putih telur hingga berbuih.
Tambahkan gula castor (50 gm) dan terus putar dengan kelajuan maxima sehingga adunan kaku.
Ambil 1/3 dari adunan putih telur, dan campurkan ke dalam adunan almond (bahan A)
Kacau rata menggunakan spatula dengan kaedah kaup balik sehingga adunan rata.

Masukkan baki adunan putih telur, dan kacau lagi dengan kaedah yang sama sehingga adunan sekata.
Tambahkan adunan butter yang di campur dengan 4 sudu besar almond ke dalam adunan.
Kacau rata juga dengan kaedah kaup balik sehingga adunan rata secara perlahan..kalau tak kek boleh bantat..dan mendap..

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian..
Tuang adunan dalam 2 loyang tadi dan bakar kek pd suhu 175 C, selama 20 minit atau sehingga kek masak-klihatan perang..

Mocha Buttercream
(utk lapis pd kek)
100 gm putih telur - anggaran 3 biji
200 gm gula caster
300 gm unsalted butter - potong kiub-sy guna SCS..
1/2 sudu besar mocha paste-sy tak guna
1 sudu teh coffee oil - kalau tak de boleh guna coffee esen atau coffee paste
*sy guna emulco kopi je 1 1/2 sdb. 

Cara-cara..
Satukan putih telur+gula dlm satu bekas besar.
Dengan kaedah double boiler letakkan mangkuk berisi telur di atas periuk air panas. Pastikan air panas dalam mangkuk tidak kena dasar mangkuk telur.
Panaskan telur dan gula hingga gula larut anggaran suhu (65C) agak2 aje bila gula dah larut. Jangan sampai telur tu termasak..hihi
Alihkan dan terus pukul adunan berkelajuan maxima hingga adunan jadi berkilat dan kental.Kiranya cam wat meringue la.
Masukkan buter yg dipotong kiub satu persatu & pukul lagi hingga sebati..Campurkan kpoi emulco tadi..putar lagi sebati..

Chocolate Ganache.
(tuk lapis dan curah atas kek..)

Chocolate Ganache
200 gm coklat gelap kompaun - di didadu kecil
200 gm coklat susu kompaun - di dadu
75 gm butter tanpa garam
250 gm fresh cream
(yg ni wat apa2 cara n resepi pun boleh)

Coklat di potong kecil atau di hiris.
Panaskan fresh cream sbntr.
Masukkan coklat dan kacau hinggga cair.Ttp api.
Masukkan butter dan kacau hingga adunan kilat dan pekat.
Ketepikan

Sekarang kita sediakan coffee syrup.
Coffie syrup yang di cadangkan dalam resepi adalah espresso. Kalau tak de boleh gunakan coffee segera...3in1 tu..

Coffee Syrup
100 ml espresso panas - nescafe segera pun ok.
*Sya guna coffee 3in1 je..

Cara melapis kek..
Potong kek kepada 2 bahagian setiap satu kek. 
Ini bermakna kita akn dapat 4 keping..Ambil sekeping kek.
Bhg yg di potong ltk belah atas.
Sapukan permukaan kek dgncoffee syrup tadi.
Sapu sikit-sikit sekadar nakkan aroma je..jgn bebanyak nnti lembik la..kek tu...
Proses ini untuk melembabkan kek & mbngkitkan aroma..

Kemudian letakkan Mocha buttercream di atas kek yg dsapukan coffee tadi dan ratakan...
Lapikkan lagi sekeping kek sapu sryp kopi..
Selepas tu kita tuangkan 1/2 daripada Chocolate Ganache ratakan..
Kemudian letakkan selapis lagi kek sapukan coffee syrup
Tuangkan Mocha Buttercream atasnya dan ratakan.
Kemudia letak lapisan kek yang terakhir.
Sapukan juga coffee syrup.

Siap simpan kek dlm peti sbntr..tuang ganache..
Kemudian simpan kek dalam peti ais dalam 2 atau 3 jam atau sehingga choc ganache keras.
Bila kek dah keras potong dan deko ikut kreatifiti...
Selamat Mencuba....


Haha..panjang kan resepinya..hihi..ni pun dah edit2 kasi short cikit..
Apa2pun actually senang ..cuma cara dia pnjang..
Layan gambar lagi....






Heh heh....amacam.....tergude....????...hihi jangan lupa tau buat..!!...
Pasti tak nyesal punye...
Selamatlah ye..papaiii.....


No comments:

Post a Comment